tisdag 10 januari 2012

Vild Vacker Vuxen ...


Ikväll har jag haft en kreativ skaparstund tillsammans med vuxna funktionshindrade och förståndshandikappade på ett boende i Örebro. Vi är två ledare som för första gången träffade vårens nya kursdeltagare. Eftersom deltagarna har olika handikapp, styrkor och svagheter, ägnade vi oss idag åt att upptäcka just vad som fungerar bra och vad som kanske inte lämpar sig för just dessa härliga personligheter. Det här var första gången jag var med och höll denna typ av kurs direkt på ett boende, vilket jag uppskattade. Nu känner deltagarna sig hemma och vi blir deras gäster, som kommer med material och ger dem ett kreativt avbrott i deras vardag. När de inte orkar mer, är det bara att tvätta av sig och avrunda. Då gör det inget om deltagarna har olika mycket ork, och så slipper deltagarna boka och  vänta på färdtjänst både före och efter kursen. 

Vi hade alla trevligt, och det var roligt att se resultatet ... och nu blev det tydligt för oss vad våra deltagare verkligen skulle uppskatta. Ikväll målade vi med färg på ett stort papper, och flera av deltagarna ville väldigt gärna smaka på alla härliga färger. Det är klart att de lockar till smak, där de ligger som färgglada klumpar och ser ut som små lockande godisbitar. Därför kommer vi nästa gång satsa på att måla med helt andra färger än ikväll. Det blir till att köpa glass-såser med trevliga smaker som vi kan fingermåla med! Så vi satsar på lakrits, kola, choklad och hallon-såser. Ja, nästa gång blir det alltså nya färgskalor ... eftersom blått och turkost verkade gå åt mest av idag. Det viktigaste är förstås inte resultatet, utan att vi får vara kreativa och ha roligt tillsammans. Det utvecklas både deltagarna och vi ledare av!

Nu ser vi alla fram emot nästa tillfälle, och det kommer kanske bli ännu roligare att måla, när man också FÅR äta av färgen! ... även om vi naturligtsvis måste dosera "färgen" i rimliga doser (och vilken tur att ingen av dessa deltagare har diabetes, för då hade denna idé inte fungerat förstås).

Känner du någon som passar in på vår målgrupp - "vuxen med utvecklingsstörning och/eller autismspektrum"?  Vild Vacker Vuxen (VVV) har ett fint utbud av kurser, med duktiga pedagoger och kreaktörer som ledare, som hälsar alla inom målgruppen varmt välkomna!

Här kommer en länk till "Vild Vacker Vuxen´s" hemsida, med en riktigt fin film som visar lite hur vi jobbar och hur trevligt vi har det!  http://vildvackervuxen.nu/

3 kommentarer:

  1. Tidig morgon hos mig. Extra härligt att starta dagen med ditt fina inlägg. Kul att det blev lyckat! Vill höra allt ;-) Härligt jobbat! Vi ses!!


    Maria Niva

    SvaraRadera
  2. Ser fram mot smaksatt lera

    Kurt

    SvaraRadera
  3. Ja, det måste väl gå att ordna Kurt! :) Trolldeg är väl det närmaste jag känner till ... med risk för magknip förstås. Nina

    SvaraRadera