tisdag 31 maj 2011

Vild Vacker Vuxen -Utställning!


Idag har vi haft vernissage på Utställning med Vild Vacker Vuxens Konstverksamhets deltagare. Jag är oerhört stolt och glad att få vara ledare på en av kvällskurserna. Tänk vad härliga personligheter och vad de kan! Det är inte bara de som utvecklas. På utställningen samsas bilder och föremål skapade på tre olika kvällskurser: 
"Skapa med händerna", "Bildverkstad" och "Staffli-målning".


Deltagarna är vuxna i varierade åldrar med funktionshinder/ förståndshandikapp av olika slag och på olika nivåer.


Halva nöjet med kvällskurserna är ju att umgås förstås. Det händer att halva tiden går åt till att fnissa tills man trillar av stolarna. Men vad gör väl det? Målet är ju att ha trevligt och vara kreativa förstås! (på bilden syns även besökare och trollkonstnär som deltog på vernissagen).


En del är extremt fokuserade och har en otrolig förmåga att uttrycka sig själva konstnärligt. Att sitta på stan och skissa och sedan ta med dem till kvällskursen för att skapa en vacker större målning på staffli ...  det kallar jag målmedvetet och imponerande!


En del har svåra fysiska handikapp som verkligen gör det svårt att få till något. Men envisheten, lusten och viljan är starkare än svaga ögon eller en svår-rörlig kropp. Att pärla ett halsband kan ta flera veckor om fingermotoriken inte riktigt vill, men skam den som ger sig ... till sist blir det långt och vackert må ni tro! I min grupp arbetar vi med olika material och tekniker. En av deltagarna ordnade en fin girland till sin födelsedag!


En del är rädda för kladdig färg första gången och vill inte ens hålla i en pensel med färg på. Att låta färgerna träffa varandra och mötas är inte heller säkert att man törs första gången man väl börjar måla. Men med lite tålamod kan det så småningom vara svårt att stoppa färgflödet när deltagarna har fått smak på målandet!


Det bästa med de konstnärligt kreativa kvällskurserna för vuxna funktionshindrade, tycker jag är att vi har så fantastiskt roligt. Alla kan vara med och det får bli det det blir. Som ledare är det vår uppgift att försöka locka fram lusten att skapa, och hjälpa deltagarna att genomföra det som passar var och en. Om inte fingrarna lyder viljan, finns det ändå många spännande och överraskande sätt att skapa bilder och föremål på. Så om du är vuxen och har ett funktionshinder av något slag, tveka inte att anmäla dig till en kvällskurs! Det finns förutom konstverksamhet också andra roliga kurser. Kika in på Vild Vacker Vuxens hemsida!


Välkommen till utställningen!
Utställare är deltagare ur Vild Vacker Vuxens Konstverksamhet.
KULTURHUSET
Järnvägsgatan 8
Örebro

Vardagar 10-17, lördag 11-15
Röda dagar stängt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar